Szidiropulosz Archimédesz szociológus, történész előadása "A görög Trianon száz éve történt" címmel 2022. április 30.-án a XI. kerület Orlay u. 6. szám alatt a Budapesti Örmény Katolikus Plébánián az Örmény Katolilkus Lelkészség Szalonjának programja keretében hangzott el.

Az esemény Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Görög Önkormányzata és Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Örmény Önkormányzata közös szervezésében valósult meg.

Sipos Endre (1951-) képzőművész, művészetfilozófus kiállításán a sajátos, non figuratív és szürreális látásmóddal rendelkező művész korai monotípiái és szitanyomatai mellett a kollázs és vegyes technikán alapuló egyéni formavilágú képei és a klasszikus nagyméretű olaj vásznai láthatók. A kiállításról beszámoló videó elkészítését a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma által Petőfi Irodalmi Ügynökség pályázati úton biztosított forrás tették lehetővé. A kiállítás a Boda Gallery of Art (Budapest, XI. kerület Bartók Béla út 34. ) kiállítótermében 2022. március 25 és április 29. között látható. 

Szidiropulosz Archimédesz görög szociológus kapta meg 2022. június 6-án a Szent István-díjat. A Trianon Kutatóintézet alapító elnökének, a Trianoni Szemle folyóirat alapító főszerkesztőjének abban is jelentős szerepe volt, hogy ma már nem tabutéma Trianon – méltatták többek között az indoklásban. Szidiropulosz Archimédesz rendszeresen publikál a Görög Intézet honlapján. Legutóbb nagyívű tanulmánya a „Gondolatok és tanulságok a görög szabadságharc 200. évfordulóján” címmel a görög szabadságharc 200 éves évfordulója alkalmából kiadott könyvünkben jelent meg.

2021. március 15-én a MAGYAR ÉRDEMREND polgári tagozatának lovagkeresztjét vehette át a görög származású Szidiropulosz Archimédesz, a Trianon Kutatóintézet alapító elnöke, a Trianoni Szemle folyóirat alapító főszerkesztője. Példaértékű szociológusi és pedagógusi pályafutása, különösen az 1940-es évek végén lezajlott görög politikai emigráció kérdéseivel, valamint Trianonnal kapcsolatos kutatásai elismeréseként kapta a magas állami kitüntetést.